Ostatecznie przygotowałem:
Grillowanego Łososia na maśle z brokułami, brukselką, kuskusem z warzywami i sosem koperkowym.
Czas przygotowania : 30 minut
Wartość odżywcza dla 1 osoby :
Kalorie: 793 kcal -- *32%
Węglowodany: 61,5 g -- *19%
w tym cukry: 6,8 g -- *6%
Tłuszcze: 38,6 g -- *48%
Białko: 48,2 g -- *67%
zapotrzebowanie dla osoby 2500 kcal (ja mam na pewno większe)
węglowodany: 320g (dla osób aktywniejszych 400g-500g, dla bardzo aktywnych 500g-600g)
cukry : 120g (osoba 2500 kcal)
tłuszcze: 80g (dla aktywniejszych więcej o 7-8g co 200 kcal)
białko: 72-75 ( na każdy kg ciała około 0,8g-1,0g)
węglowodany: 320g (dla osób aktywniejszych 400g-500g, dla bardzo aktywnych 500g-600g)
cukry : 120g (osoba 2500 kcal)
tłuszcze: 80g (dla aktywniejszych więcej o 7-8g co 200 kcal)
białko: 72-75 ( na każdy kg ciała około 0,8g-1,0g)
Krok 1 - skompletowanie składników (dla 2 osób)
Łosoś świeży - 300 g
Kasza kuskus - 150 g (połowa opakowania)
Śmietana 18% - 175 g (cały kubeczek)
Brukselka - 200 g
Brokuł - 250 g
Szczypiorek
Cytryna
Wino białe - 100 ml
Krok 2 :
- na gotującą i osoloną wodę wrzucamy brokuła pokrojonego w małe różyczki
- kaszę kuskus 1,5 szklanki zalewamy 1,5 szklanki wrzątku ( stosunek 1:1 - ile kaszy tyle wrzątku), przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 5-8 minut
Krok 3 - przygotowanie sosu
- myjemy i kroimy koperek
- 100 ml wina białego (ja miałem półsłodkie - lepiej chyba wytrawne) wlewamy na miseczki
- dodajemy mały kubeczek śmietany 18%
- doprawiamy solą i pieprzem
- wrzucamy koperek
- wszystko mieszamy
Krok 4:
- do w półgotowych brokułów wrzucamy brukselkę i gotujemy jeszcze około 8-10 minut
- zaczynamy smażyć łososia na maśle
Krok 5:
- odcedzamy brukselkę i brokuły
- 4-5 główek brukselki i kilka różyczek brokuła kroimy na drobne kawałeczki
- jeżeli mamy suszone pomidory można pokroić je w kawałeczki i razem z pokrojoną brukselką i brokułem wrzucamy do kuskusa
- mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem
- łososia kropimy cytryną
Krok 6:
- Łososia kładziemy na ręczniku papierowym, żeby ociekł z masła
- brokuły i brukselkę układamy na talerzu, kuskus nakładamy i polewamy sosem
Krok 7:
- Nakładamy łososia na talerz, nalewamy wina, które zostało z sosu :) i jemy :)
Smacznego !!
Kolejny raz było bardzo pysznie :)
Wygląda na zjadliwe ... :P a smakuje pewnie mega :D
OdpowiedzUsuń