sobota, 31 stycznia 2015

Krem marchewkowy - pyszny i zdrowy !

Kolejny raz chciałem się z Wami podzielić tym co pojawiło się na moim talerzu, a w dzisiejszym wypadku tym co pojawiło się w mojej misce :)
Krem, przygotowaliśmy razem z dwójką moich przyjaciół więc mój wkład w gotowanie był troszkę mniejszy ale wszystko kontrolowałem :)

Krem marchewkowy z imbirem i curry podawany z grzankami 

Czas gotowania: 45 minut
Wartość odżywcza dla 1 osoby:

Kalorie: 335 kcal *13,4 %
Węglowodany: 78 g *24,3%
w tym cukry: 20 g *16%
Tłuszcze: 4 g *5%
Białko: 12 g *16%

zapotrzebowanie obliczone dla osoby 2500 kcal
węglowodany: 320g (dla osób aktywniejszych 400g-500g, dla bardzo aktywnych 500g-600g)
cukry : 120g (osoba 2500 kcal)
tłuszcze: 80g (dla aktywniejszych więcej o 7-8g co 200 kcal)
białko: 72-75 ( na każdy kg ciała około 0,8g-1,0g)

Krok 1 - skompletowanie składników (dla 3 osób)

6 dużych marchewek - około kilograma
1 cebula
1 czosnek (do grzanek i trochę do kremu)
4 bułki
pietruszka (do wywaru)
seler (do wywaru)
natka pietruszki (do posypania)
przyprawy: curry, chilli i słodka papryka



Krok 2:

- Kroimy pietruszkę, trochę marchewki, selera i trochę cebuli, wrzucamy wszystko do garnka zalewamy wodą i robimy wywar. Gotujemy 20 minut żeby wyciągnęło smak. Można iść na skróty i użyć kostki knorra ale wiadomo ja nie użyłem :) 
- Marchewkę kroimy w talarki, im drobniejsze tym szybciej marchewka będzie miękka i gotowa do blendowania



Krok 3:

- Trzemy imbir na tarce, można ze skórką żeby więcej witamin zostało w naszym kremie
- Kroimy cebulę i smażymy na oliwie, dodajemy przetarty imbir i ząbek czosnku 
- Marchewkę wrzucamy na patelnie z oliwą i smażymy do czasu kiedy będzie miękka





Krok 4:

- Jeżeli mamy już miękką marchewkę a cebulę jest złocista mieszamy to wszystko razem.
- Dodajemy przypraw: Curry (dużo), trochę chilli i słodkiej papryki
- Kroimy bułki  i robimy z nich grzanki na patelni z rozgrzaną oliwą ( można na czosnku ale ja nie lubię - moi towarzysze robili z czosnkiem :) )




Krok 5:

- Marchewkę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą tak żeby przykryć całość i gotujemy minimum 15 minut
- Po 15 minach całość blendujemy




Krok 6:

- Grzanki na talerz, do misek nakładamy krem, na górze kładziemy łyżkę jogurtu greckiego i posypujemy pietruszą


SMACZNEGO !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz