sobota, 11 kwietnia 2015

Jak gotować to eksperymentować :)

W kuchni jak już się pojawiam to albo na ułamek sekundy złapie coś w przelocie i lecę dalej albo bawię się w master chefa. Tym razem zaplanowałem sobie nafaszerować czymś kurczaka i spróbować jak smakuje jarmuż.

Kurczak faszerowany żurawiną i selerem naciowym z gotowanym jarmużem i risotto z kurczakiem,żurawiną,selerem naciowym i jarmużem. 

Czas przygotowania : 30-35 minut
Proporcje dla 2 osób

Wartości odżywcze (dla jednej osoby)

Kalorie: 489 kcal - 19,5%*
Białko: 27,9 g - 39%*
Węglowodany 84,6 g - 26,5%*
Tłuszcz: 21 g - 26%*

* zapotrzebowanie obliczone dla osoby 2500 kcal
węglowodany: 320g (dla osób aktywniejszych 400g-500g, dla bardzo aktywnych 500g-600g)
tłuszcze: 80g (dla aktywniejszych więcej o 7-8g co 200 kcal)
białko: 72-75 ( na każdy kg ciała około 0,8g-1,0g)

Krok 1: Składniki

- podwójna pierś z kurczaka
- 2 woreczki ryżu 3 kolory
- 100 g żurawiny
- 200 g jarmużu (mniej niż połowa dużego pudełka)
- trzy kawałki selera naciowego



Krok 2: 

- kroimy selera w cieniutkie paseczki
- ryż wrzucamy na wrzątek i gotujemy 20 minut
- myjemy i odcinamy z kurczaka tłuste fragmenty



Krok 3:

- żurawinę razem z selerem smażymy na 2 łyżkach oleju rzepakowego (10-15min)
- kurczaka rozbijamy tłuczkiem i odkrawamy około 10 małych kawałeczków do risotta




Krok 4:

- kurczaka sypiemy pieprzem i ostrą papryką
- wrzucamy jarmuż na wrzątek na około 8 min



 Krok 5:

- na rozbitego i przyprawionego kurczaka nakładamy żurawinę i selera - zostawiamy jednak trochę w garnku do risotta
- zawijamy kurczaka. Można użyć wykałaczki, mi udało się bez
- kładziemy kurczaka razem z pokrojonymi kawałkami na patelnie i smażymy





Krok 6:

- wyciągamy jarmuż z wody.Dwa liście kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnie
- wrzucamy na patelnie ryż, żurawinę z selerem i kawałki kurczaka
- wszystko mieszamy
- usmażoną roladkę kurczaka przekrawamy na pół pod skosem



Krok 7:

- nakładamy liście jarmużu na talerz
- doprawione pieprzem, solą i papryką pikantną risotto nakładamy na telerz
-na górze kładziemy kurczaka
i GOTOWE :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz