Kurczak faszerowany żurawiną i selerem naciowym z gotowanym jarmużem i risotto z kurczakiem,żurawiną,selerem naciowym i jarmużem.
Czas przygotowania : 30-35 minut
Proporcje dla 2 osób
Wartości odżywcze (dla jednej osoby)
Kalorie: 489 kcal - 19,5%*
Białko: 27,9 g - 39%*
Węglowodany 84,6 g - 26,5%*
Tłuszcz: 21 g - 26%*
* zapotrzebowanie obliczone dla osoby 2500 kcal
węglowodany: 320g (dla osób aktywniejszych 400g-500g, dla bardzo aktywnych 500g-600g)
tłuszcze: 80g (dla aktywniejszych więcej o 7-8g co 200 kcal)
białko: 72-75 ( na każdy kg ciała około 0,8g-1,0g)
Krok 1: Składniki
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 woreczki ryżu 3 kolory
- 100 g żurawiny
- 200 g jarmużu (mniej niż połowa dużego pudełka)
- trzy kawałki selera naciowego
Krok 2:
- kroimy selera w cieniutkie paseczki
- ryż wrzucamy na wrzątek i gotujemy 20 minut
- myjemy i odcinamy z kurczaka tłuste fragmenty
Krok 3:
- żurawinę razem z selerem smażymy na 2 łyżkach oleju rzepakowego (10-15min)
- kurczaka rozbijamy tłuczkiem i odkrawamy około 10 małych kawałeczków do risotta
Krok 4:
- kurczaka sypiemy pieprzem i ostrą papryką
- wrzucamy jarmuż na wrzątek na około 8 min
Krok 5:
- na rozbitego i przyprawionego kurczaka nakładamy żurawinę i selera - zostawiamy jednak trochę w garnku do risotta
- zawijamy kurczaka. Można użyć wykałaczki, mi udało się bez
- kładziemy kurczaka razem z pokrojonymi kawałkami na patelnie i smażymy
Krok 6:
- wyciągamy jarmuż z wody.Dwa liście kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnie
- wrzucamy na patelnie ryż, żurawinę z selerem i kawałki kurczaka
- wszystko mieszamy
- usmażoną roladkę kurczaka przekrawamy na pół pod skosem
Krok 7:
- nakładamy liście jarmużu na talerz
- doprawione pieprzem, solą i papryką pikantną risotto nakładamy na telerz
-na górze kładziemy kurczaka
i GOTOWE :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz