Sałatka ze świeżym szpinakiem, krewetkami, cukinią, papryką, prażonymi pestkami dyni, niebieskim serem pleśniowym, pełnoziarnistym makaronem i musztardą francuską.
Czas przygotowania : 15-20 minut
Porcja dla 3 osób (jeżeli robisz dla innej liczby osób, zmień proporcję)
Wartości odżywcze:
Kalorie: 303 kcal - 12%*
Węglowodany: 31 g - 10%*
Tłuszcze: 17 g - 22%*
Białko: 16 g - 22%*
* zapotrzebowanie obliczone dla osoby 2500 kcal
węglowodany: 320g (dla osób aktywniejszych 400g-500g, dla bardzo aktywnych 500g-600g)
cukry : 120g (osoba 2500 kcal)
tłuszcze: 80g (dla aktywniejszych więcej o 7-8g co 200 kcal)
białko: 72-75 ( na każdy kg ciała około 0,8g-1,0g)
Krok 1: Składniki
- opakowanie krewetek - około 15
- 150 g świeżego szpinaku (połowa opakowania 300 g)
- cała cukinia
- cała papryka
- niebieski ser pleśniowy 30 g
- pestki dyni 25 g
- 3 garście pełnoziarnistego makaronu
- francuska musztarda - 3-4 łyżki
Krok 2:
- kroimy cukinie i paprykę (1/2) i wrzucamy na patelnie z olejem rzepakowym
- między czasie wrzucamy na wrzątek makaron (3 garście)
- krewetki rozmrożone doprawiamy pieprzem, solą i papryką pikantną (można według uznania)
- ser niebieski kroimy na kostkę
Krok 3:
- pestki dyni wrzucamy na rondelka z odrobiną oleju rzepakowego i prażymy je
- myjemy szpinak wrzucamy do miski razem z serem pleśniowym i papryką świeżą (1/2 która nam została)
- dodajemy 3-4 łyżki musztardy francuskiej
Krok 4;
- zdejmujemy z patelni cukinie i paprykę i odkładamy do naczynia, żeby przestygły
- na patelnie wrzucamy krewetki (ja doprawiłem dodatkowo papryką)
- odcedzamy makaron
Krok 5:
- cukinie i paprykę, prażoną dynię, usmażone krewetki i makaron wrzucamy do miski z resztą składników
- wszystko mieszamy
Krok 6:
- nakładamy i wcinamy :)
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz